ODVEČNI


Plesna predstava


avtor: EN-KNAP Group
ustvarjalci in izvajalci: Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini
Živa glasba: Damir Avdić, Tomaž Grom, Samo Kutin (izmenično)
besedilo: Mattia Cason

oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc, Leon Curk (izmenično)Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc
Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.)

Rekviziti: EN-KNAP Group

Prvotna zasedba: Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza

Koncept: Iztok Kovač

Po knjigi: Ilija Trojanow, »Odvečni človek«

Fotografija in video: Andrej Lamut

Produkcija: Zavod EN-KNAPVodje vaj EN-KNAP Group: Nohemi Barriuso, Ana Štefanec Knez, Luke Thomas Dunne

Tehnični koordinator: Jaka Šimenc

Tehnična izvedba: Leon Curk, Omar Ismail, Hotimir Knific, Gal Škrjanec SkaberneIzvršna producentka: Karmen Keržar

Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol

Marketing: Goran Pakozdi

strokovna sodelavka za finančno in poslovno vodenje: Zala Česnik

Programsko vodenje in koordinacija izobraževalnih dejavnosti: Katja Gabrijelčič

Vodja finance: Julija Travančić

Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač


Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata: : Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike SlovenijeO PREDSTAVI


Marec 2020.
Kulturne institucije in gledališča po vsem svetu zapirajo vrata. Kaj zdaj?
Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam izolacije nadaljujejo s svojim ustvarjalnim delom - ne kot skupina v studiu, ampak skupinsko, vsak zase od doma. Odkrivajo nove načine za nadaljnje ustvarjanje, ohranjanje kondicije in iščejo nove oblike komunikacije ter načine kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru.

Oktober 2020.
V predvidevanju razglasitve drugega vala epidemije in ponovnega zaprtja gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero pet tednov pred načrtovanim datumom.

Izhodišče za nastanek predstave predstavlja esej Odvečni človek, razmislek pisatelja IlijeTrojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku, kot človeštvu. Ko se v refleksijo vključi še aktualno epidemiološko stanje in restrikcije, so njegova vprašanja postala še toliko bolj aktualna: Kdo je odvečen in za koga? Kdo med nami je nepotreben? Ali sploh obstajamo, če ne proizvajamo ali ne porabljamo? Kako tanka je meja med koristnim in nepotrebnim?

Svoje raziskave, ideje in izzive drug drugemu  so plesalci skupine EN-KNAP Group spomladi 2020 posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter redno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so junija 2020 specifike individualnih materialov preselili nazaj v studio in jih kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni.

Elementi predstave zajemajo tako serijo vnaprej pripravljenih, kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti. Odtod izvirajo različni podnaslovi, ki dodatno osmišljajo osnovno temo predstave.

Uprizoritev vsakokrat z avtorsko glasbo v živo dopolnjujeta in usmerjata še gostujoči glasbenik Damir Avdić, Tomaž Grom ali Samo Kutin) in lučni oblikovalec (Jaka Šimenc ali Leon Curk), ki predstavljata dodatno dramaturško linijo, nepredvidljiv izziv in vzpodbudo za plesalce skupine EN-KNAP Group.

Kot uvod v predstavo vas vabimo, da si ogledate tudi youtube serijo ODVEČNI, ki so jo plesalci ustvarjali v času karantene: POVEZAVA


VEČ O PREDSTAVIŠPANSKI BORCI
KOLEDAR