Odvečni


plesna predstava


Zavod EN-KNAP 

Marec 2020.
Kulturne institucije in gledališča po vsem svetu zapirajo vrata.
Kaj zdaj?
Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam izolacije nadaljujejo s svojim ustvarjalnim delom - ne kot skupina v studiu, ampak skupinsko, vsak zase od doma. Odkrivajo nove načine za nadaljnje ustvarjanje, ohranjanje kondicije in iščejo nove oblike komunikacije ter prostore za ples.
Nova resničnost prinese nov izziv.
Kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru?

Izhodišče za nastanek predstave je bil esej Odvečni človek, razmislek pisatelja IlijeTrojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku, kot človeštvu. Ko se v refleksijo vključi še aktualno epidemiološko stanje in restrikcije, so še toliko bolj aktualna vprašanja: Kdo je odvečen in za koga? Kdo med nami je nepotreben? Ali sploh obstajamo, če ne proizvajamo ali ne porabljamo? Kako tanka je meja med koristnim in nepotrebnim?
Svoje raziskave, ideje in izzive drugim so plesalci posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter istočasno javno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so bogastvo individualnega materiala preselili nazaj v studio in ga kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni.

Zakonitosti  predstave temeljijo na principu, ki ga je Iztok Kovač s skupino že uporabil pri kreaciji predstav Hu Die in S.K.I.N. ter zajema tako serijo vnaprej pripravljenih, kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti. Od tod izvirajo različni podnaslovi, ki dodatno osmišljajo osnovno temo predstave.
Uprizoritev bo vsakokrat dopolnjeval in usmerjal tudi gostujoči glasbenik (Damir Avdić, Tomaž Grom ali Samo Kutin), ki bo avtorsko glasbo izvajal v živo in kot tak predstavljal dodaten nepredvidljiv izziv in spodbudo za plesalce skupine EN-KNAP Group.

Oktober 2020.
V strahu pred drugim valom razglasitve epidemije in ponovnim zaprtjem kulturnih institucij in gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero en mesec pred načrtovano premiero.
Vabljeni.


PETEK, 16. 10. 2020, ob 17h: ODVEČNI (Privid) s Tomažem Gromom

PETEK, 16. 10. 2020, ob 21h: ODVEČNI (Milost, prosim!) z Damirjem Avdićem


Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.
CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI
KOLEDAR
VEČ O PREDSTAVI