Plesna Vesna


Cassiel Gaube
FARMER TRAIN SWIRL


in

Trisha Brown Dance Company in EN-KNAP Group
SET AND RESET/Ponastavitev


Zavod EN-KNAP / Dvojni plesni večer

V prvem delu večera v goste prihaja mladi plesalec in koreograf Cassiel Gaube. Hoja, eden temeljnih načinov kako se povezujemo s svetom, je gibanje, ki je globoko vpeto v naš nevro-motorični sistem. V Farmer Train Swirl avtor Cassiel Gaube takšno gibanje uporabi kot povezavo med nastopajočim in publiko. Sprehajanje se kasneje postopoma začne spreminjati v zapletena ozvezdja korakov, ki razkrivajo široko plesno govorico plesa imenovanega »house dance«. Solo nagovarja idejo, da je »koreografija pogajanje z vzorci, v katerih razmišlja vaše telo« (Jonathan Burrows) in odpira koreografski prostor, v katerem se ena izmed naših najosnovnejših veščin preplete z bogatim leksikonom korakov in gibov iz sveta »house dance« plesa ter s tem ustvarja čisto novo, svojevrstno plesno govorico.
            V drugem delu večera bodo plesalci EN-KNAP Group sledili stopinjam ikone postmodernega plesa, Trishe Brown, v predelavi legendarnega dela Set and Reset. Predstava z novim naslovom Set and Reset/Ponastavitev sledi kombinaciji geometričnega sloga in fluidnosti gibov, ki je značilna za dela Trishe Brown. Proces poustvarjanja njenih del od plesalcev ne zahteva zgolj mojstrskega obvladovanja Brownovega unikatnega plesnega besedišča, temveč tudi sposobnost improvizacije in ohranjanje sproščenosti v neprestano spreminjajočih se situacijah in odnosih, ki se pojavljajo znotraj skupine plesalcev.

Plesno-glasbeni performans gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

Plesna Vesna se je prvič v Sloveniji odvila spomladi 2011 kot tridnevni festival, ki sta ga organizirala evropska plesna mreža Aerowaves in Zavod EN-KNAP. Na pet ljubljanskih prizorišč (Cankarjev dom, Mini Teater Plesni Teater Ljubljana, Stara mestna elektrarna in Španski borci) je pripeljala bogat program najprodornejše mlade sodobno-plesne produkcije iz vse Evrope. Aerowavesova edicija festivala Spring Forward se v takšnem formatu vsako leto seli v drugo evropsko mesto, v Ljubljani pa se vsako leto v različnih letnih časih predstavi nekaj del vzhajajoče evropske plesne produkcije, prijavljene na razpis mreže Aerowaves. Vsako leto se prijavi več kot 400 različnih del, pet do osem del letno v sklopu Plesne Vesne se predstavi tudi v Centru kulture Španski borci. S tem vam želimo redno predstaviti vrhunsko mednarodno produkcijo uprizoritvenih umetnosti in si tako prizadeva, da bi postala sinonim za pregled aktualne mlade evropske plesne produkcije, ki kot kontinuirani festival, razpreden čez celo leto, prinaša pregled sveže, evropske sodobno plesne produkcije. Festival je bil leta 2015 sprejet v ugledno mrežo festivalov EFFE.

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI
KOLEDAR
VEČ O PREDSTAVI