Psiho

Monodrama o slovenskem serijskem morilcu

Avtorja: Davorin Lenko, Jaša Koceli
Režiser: Jaša Koceli
Scenograf: Darjan Mihajlović Cerar
Kostumografinja: Branka Pavlič
Avtor glasbe: Miha Petric
Fotografinja: Mankica Kranjec
Foto: Ana Sophie Terglav
Design: Darjan Mihajlović Cerar


Psiho je nezanesljivi pripovedovalec, razlagalec in provokator. Vodi nas skozi svoj svet in nas vleče za nos. Vidimo, kar on hoče, da vidimo in poskuša skriti, kar se ne da. Do popolnosti nadzoruje svoje obnašanje in telo, dokler se ne pretvori v pošast. Njegove zločine spremljajo zimzelene slovenske melodije. Psiho je ljubitelj opusov vidnih imen slovenske popularne glasbe iz preteklosti. Ko zaslišimo glasbo, se srhljivost začne. Ubija v ritmu. V duhu nostalgije. Njegov najljubši komad je Solinar od Faraonov. Šlagerski komadi dajejo ritem njegovi smrtonosnosti. Psiho je tudi strastni zbiralec kovancev in ljubiteljski filozof mrtve valute. Krona, dinar in tolar so kot spomini na neko drugo mladost.
            Vsak dan trenira, dovolj mu je le popolno telo. Želi si biti antični kip, delovati kot večna in mladostna moč. Psiho hoče biti Herkul s stilom. Urejenost in izgled sta predpogoj dihanja, verjame. Je divji zagovornik pridelave bio domačega sadja in zelenjave slovenskega porekla. Psiho je tudi internetni frik. Svoje žrtve po umoru uprizarja kot umetniške instalacije in fotografije nalaga na splet. Trupla so skrita vsem na očem. Všečki se nabirajo; nihče ne ve, da gleda mrtve bejbe in klošarke. Psiho je internetni umetnik.
            V Psihu se bomo ukvarjali s psihopatologijo slovenske vasi in povzpetništva. Dekonstruirali bomo delčke nacionalne in ljubljanske ikonografije. Nevarno se bomo zabavali. Preigravali bomo variacije zabavnosti, seksapilnosti, zloglasnosti, rumenosti, privlačnosti morilcev in njihovih zgodb, se sprehajali med odvratnostjo in banalnostjo smrti. Psiho je na prvi pogled idilični predstavnik družbe, na drugi pogled pa - psihopat.
            Vsaka družba proizvaja lastne psihopate, ki kažejo na meje družbenega razumevanja in norosti. Serijski morilec je ena najbolj prepoznavnih pop ikon sodobnega časa, je superzvezdnik potrošniške družbe in čista poosebljenost dveh največjih zahodnih fascinacij: krvi in smrti. Avtorja projekta Psiho sta pisatelj Davorin Lenko in režiser Jaša Koceli, ki sta skupaj razvila idejo o fiktivnem slovenskem množičnem morilcu.GLEDALIŠČE GLEJ
KOLEDAR
VEČ O PREDSTAVI