Fabien Prioville Dance Company & En–Knap Group:

PLESOČI (P)OGLEDIKonceptualna zasnova in koreografija: Fabien Prioville z izvirnim materialom
En–Knap Group: Núria Capella, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini (nastopajo v živo)
and fabien prioville dance Company: Francesca Ciaffoni, Anna Süheyla Harms, Evan Schwarz, Tijana Prendović (nastopajo v VR formatu)
VR kamera in montaža: Christoph Vogel
VR montaža: Omar Ismail
Dramaturgija: Annette von Keudell
Oblikovanje svetlobe: Špela Škulj
Kostumografija: Katarina Markov (Atelje d.o.o.)
Maska in pričeska: Empera, Vanja Djuran
Vodja vaj En–Knap Group: Ana Štefanec Knez
Komuniciranje in ustvarjanje: Dražen Dragojević, Valerija Intihar, Marko Damiš
Urednik: Dražen Dragojević
Fotografija in video: Lin Gerkman

Produkcija: Zavod En–Knap & fabien prioville dance companyO PREDSTAVI


Plešoči (p)ogledi (2023) so potopitvena plesna izkušnja, ki premika meje realnosti in virtualnosti skozi medij VR plesnih filmov. Telo občinstva postane posrednik, ki povezuje virtualni svet, ki ga občinstvo vidi skozi VR naglavno opremo, in fizično realnost, ki jo čuti, sliši in voha. Plesalci v živo izrabljajo prostor okrog VR občinstva, med obojimi vznika interakcija, ki jih veže nase, premošča dve ločeni realnosti in ustvarja resnično transformativno plesno izkušnjo.

Fabien Prioville je ponovno v objemu virtualne resničnosti. Za razliko od Rendez-Vous (2018) sta zasedba in občinstvo, tisto z naglavno opremo, potopljena v čisto virtualnost, ne vsakdanjost, stroge, vseeno igrive samostojne koreografije, iz katere vznika interaktivnost, kot bi Pina Bausch oživela kot video igra. A interaktivnost še ni vsa participacija. Medtem ko virtualnost objame (p)ogled, se telo odpre participaciji, brez napora. Participacija participira telo. Plesalci v živo se odzivajo na participacijo, gibi na odru, ki jih spodbuja niz VR plesnih filmov, spodbujajo gibe na odru, vzpostavijo skupni fizični jezik, ki preide v igrivo, vseeno strogo samostojno koreografijo. Kolektivno utelešenje briše ločnice med občinstvom in plesalci in ustvarja transformativno izkušnjo onkraj uprizoritve. Ali telo, (p)ogled, resničnost potrebuje suverenost? Ali kolektivnost potrebuje suverenost telesa, (p)ogleda, resničnosti?

Kdo pleše plesalce? Kdo gleda gledalce? Kdo pleše, kdo gleda?

Virtualni plesalci plešejo. Fizični gledalci gledajo virtualne plesalce. Virtualni plesalci gledajo fizične gledalce. Fizični gledalci plešejo. Fizični plesalci gledajo fizične gledalce, ki gledajo virtualne plesalce, ki gledajo fizične gledalce. Fizični plesalci plešejo. Fizični gledalci gledajo fizične plesalce, ki gledajo fizične gledalce, ki gledajo virtualne plesalce, ki gledajo fizične gledalce. Virtualni plesalci plešejo. Fizični gledalci plešejo. Fizični plesalci plešejo.

Potopitev v virtualni prostor z naglavnimi prikazovalniki omogoči (p)oglede virtualne, posnete koreografije, obenem onemogoči (p)oglede fizičnega prostora, a razpre virtualne (p)oglede misli in telo v spontano, fizično koreografijo v prostoru. Interaktivnost med virtualnimi plesalci in fizičnimi gledalci z naglavnimi prikazovalniki se veže na interaktivnost med fizičnimi plesalci in fizičnimi gledalci brez naglavnih prikazovalnikov. Prek interaktivnosti in potopitve vznika iz virtualne, posnete koreografije spontana, fizična koreografija, dejansko hibrid ali sinteza obeh, ki briše mejo plesalec-gledalec.

Občinstvo pleše, a pleše, tako da se mu ples zgodi, ples pleše občinstvo. A še preden pleše občinstvo, plešejo (p)ogledi, tako da prehajajo, uhajajo iz resničnosti v resničnost, iz virtualnosti v dejanskost, telesnost. Plešoči (p)ogledi pogojujejo plešoče občinstvo. Virtualnost ni nasprotje, virtualnost je pogoj. Virtualnost (p)ogledov je realnost onkraj tehnologije. Kaj to govori o tehnologiji? Tehnologija odtuji, kolikor odtuji način, kako se jo rabi. Vsaj ko gre za 'plešoče (p)oglede', je očitek tehnologiji, da smo zaradi nje 'skupaj sami oz. sami skupaj', ničen, smo 'skupaj skupaj'. Bližina.

— Dražen Dragojević

VEČ O PREDSTAVIŠPANSKI BORCI
KOLEDAR