SPOLNA VZGOJA II: DIAGNOZA + CONSENTIRE


REŽIJa: Tjaša Črnigoj


Delo v nastajanju

KOprodukcija: Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) ter Mesto žensk


Zasedba: Nika Rozman (performerka), Tea Vidmar (Zvočna performerka), Tijana Todorović (performerka), Barbara Kapelj (performerka)
kostumografija: Tijana Todorović
scenografija: Barbara Kapelj

Glasba: Tea Vidmar

Strokovna sodelavka: dr. Gabrijela Simetinger 
Anonimne intervjuvanke

Montaža zvočnih posnetkov: Klara Otorepec

Video: Hana Vodeb

Oblikovanje zvoka: Marijan Sajovic
Oblikovanje svetlobe: Barbara Kapelj, Tjaša Črnigoj
Tehnični vodji predstave: Manca Vukelič, Igor Remeta
Producentka: Tina Dobnik


Vključenih je nekaj izjav iz zgodbe Izpoved Slovenke z vaginizmom: Počutila sem se, kot da bi bila posiljena (Onaplus, 2. julij 2019).

Projekt nastaja kot del niza predavanj-performansov, v katerih kot avtorice in performerke sodelujejo še Lina Akif, Sendi Bakotić in Vanda Velagić, kot strokovni sodelavki pa Alja Lobnik in dr. Maja Vehar.

O PREDSTAVI


Kaj ženske potrebujejo, da jim je v spolnosti prijetno in lepo, in kaj si želijo? In kako neoliberalne kapitalistične strukture v svojem patriarhalnem jedru temu nasprotujejo? To sta vprašanji, ki povezujeta prvi dve v nizu predavanj-performansov.

V Diagnozi se ustvarjalke lotevajo vaginizma* in bolečih spolnih odnosov, ki jih po nekaterih raziskavah izkuša tudi do 40 odstotkov žensk. Desetletja po seksualni revoluciji (hetero)spolni odnos za večino pomeni vaginalno penetracijo. Ob tem pa številne ženske trpijo bolečine in pri nekaterih je penetracija popolnoma onemogočena. Vaginizem in boleči spolni odnosi so povezani z zakrčenostjo mišic medeničnega dna. Kako družbene silnice napenjajo mišice medeničnega dna pri ženskah in ali je tu sploh kaj prostora za užitek?

S predavanjem-performansom Consentire se ustvarjalke podajajo na območje seksualnega soglasja, o katerem najpogosteje govorimo predvsem v povezavi z njegovo odsotnostjo in posilstvom. V zvezi s tem primanjkuje spolne vzgoje, ki bi šla onkraj tega ter konkretno in telesno razmišljala, kakšne so seksualne prakse, ki se gibljejo v območju soglasja. Pogosto so namreč polne nesporazumov, dvomov in preizpraševanja o (lastnih) mejah ter odražajo razmerja moči v družbi in (ne)avtonomnost žensk pri uveljavljanju spolnih pravic v seksu, ki je soglasen.

*Vaginizem velja za najhujšo spolno motnjo pri ženskah. Gre za krč mišic medeničnega dna, zaradi katerega je popolnoma onemogočena vaginalna penetracija, četudi si je ženska želi.


VEČ O PREDSTAVINOVA POŠTA
KOLEDAR